You are here

Emigreren naar het Verenigd Koninkrijk

Home is where you hang your hat! Toen ik erachter kwam dat de liefde van mijn leven in Londen woont wist ik dat ik op den duur zou moeten emigreren. Wonen in Londen klonk toen al als een enorm avondtuur, maar ook als een missie en een hoop geregel. Na drie jaar op en neer “ge-easyjet” en “ge-ryanaired” the hebben besloot ik de knoop toch maar door te hakken en mijn koffers voor goed te pakken.

Het geregel bleek enorm mee te vallen. Engeland is deel van het Verenigd Koningkrijk en dat ligt gewoon in de EU, dus een verblijfs- of werkvergunning hoef je vooraf niet te regelen, die krijg je eigenlijk vanzelf zodra je een baan hebt gevonden. Sterker nog, het meeste moest aan de Nederlandse kant van de grens geregeld worden! Uitschrijven gemeente Tilburg, uitschrijven zorgverzekering, opzeggen Vodafone (maar het nummer moet natuurlijk wel bewaard worden dus dat moet ook geregeld worden).

Eenmaal aangekomen had ik gelukkig al ergens om te wonen, dus ik hoefde geen apartement te vinden. Wat ik wel moest vinden was een baan, en snel. Na twee weken, honderden solicitatie brieven en (slechts) drie gespreken vond ik een baan in hartje Londen als sales manager voor een marketing bureau. Werk vinden in Londen is niet makkelijk als je geen werk ervaring hebt; begin dus op tijd met zoeken en ben niet bang om veel solicitatiebrieven te schrijven!

Na een baan te hebben gevonden werd het tijd voor andere zaken, zoals een NI number (Engels National insurance – lees: sofinummer) een bankrekening en telefoonabbonement. Een NI number was vrij eenvoudig te verkrijgen via de handige jongens van JobcentrePlus. Een bankrekening openen bleek minder eenvoudig omdat ze overal “proof of address” vragen (en als je twee weken in het land woont heb je dit meestal nog niet). Uiteindelijk kon ik een brief bij JobCentrePlus krijgen (weer die handige jongens) waar ik een bankrekening mee kon openen.

Tegenwoordig woon ik al bijna twee jaar in het zuidwesten van Londen. Ik ben werkzaam als account manager voor een IT bedrijf en sinds kort ook zelfstandig als sales consultant bij de start-up 22 Sales. Wonen in Londen is tot de dag van vandaag nog altijd een avontuur en er is hier altijd wel wat te beleven. Ik easyjet en Ryanair nog regelmatig, maar nu natuurlijk andersom om vrienden en familie te bezoeken. Emigreren was voor mij een groot avontuur en dat is het nog steeds. Mijn advies aan iedereen is om je dromen niet aan de grenzen van ons kleine kikkerlandje te verbinden. De wereld heeft veel meer te bieden dan in Nederland te vinden is en als je al een hoed hebt, kun je die hangen waar je maar wilt.