You are here

Emigreren naar Nederland

Als je eraan denkt om te emigreren naar Nederland zijn er een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Er zijn een aantal verschillende gevallen.

Nederlanders

Voor mensen met een Nederlands paspoort is er totaal geen belemmering om in Nederland te komen wonen. Behalve misschien de taal. Ondanks de constante verslechtering van de wetgeving die het moeilijk maakt om je Nederlandse nationaliteit te behouden als je ergens anders woont en een andere nationaliteit hebt zijn er nog genoeg Nederlanders die nooit Nederlands hebben geleerd.

Partners van Nederlanders

Partners en familie van Nederlanders hebben helaas niet automatisch ook het recht om in Nederland te wonen en in dit geval hangt het van een hoop zaken af. Indien de partner toevallig een EU paspoort heeft is het natuurlijk allemaal een stuk makkelijker, ook als de Nederlandse burger een ander staatsburgerschap heeft of een meer dan 6 maanden in een ander EU land heeft gewoond verandert de situatie.

Inkomenseisen van Nederlander

Het recht op een verblijfsvergunning voor de partner van de Nederlander hangt af van een aantal zaken. Zo is er de inkomenseis. De Nederlander moet kunnen bewijzen dat zij of hij genoeg geld verdient om in de levenskosten te voorzien van de familie. Maar het is wel weer de vraag of deze eis toegestaan wordt door de rechter. Heb je geen geld, dan wordt het echter wel een beetje lastig - hoewel niet onmogelijk.

Het is goed is om de website van de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (www.ind.nl) eens goed te bekijken, maar op dit forum vind je vaak veel concretere praktische informatie: buitenlandsepartner.nl - vragen worden ook vaak snel beantwoord en het is ook geen groot probleem als je Nederlands niet zo goed is. Je vragen worden waarschijnlijk ook vrij snel beantwoord als je ze in het Engels stelt. Duits, Frans en Spaans zijn waarschijnlijk ook wel mogelijk, evenals een hoop andere talen.

Kinderen van Nederlanders onder de 18 jaar

Kinderen van Nederlanders onder de 18 jaar kunnen waarschijnlijk makkelijk de Nederlandse nationaliteit verkrijgen.

Kinderen van Nederlanders boven de 18 jaar

Voor Kinderen van Nederlanders boven de 18 jaar is de situatie iets ingewikkelder.

Europese burgers met een EU paspoort

Als je in het bezit bent van een EU paspoort is het niet zo moeilijk om je in Nederland te vestigen. In principe mag je niet zomaar van de sociale zekerheid gebruik maken en word je geacht in je eigen levensonderhoud te voorzien. Dit betekent concreet dat je binnen 3 maanden een baan moet hebben.

De wetgeving voor EU burgers is belachelijk genoeg soepeler dan de wetgeving voor Nederlandse staatsburgers en in dit geval is het veel makkelijker om je partner en familie mee naar Nederland te nemen. Richtlijn 2003/4/EG is vrij duidelijk: partner en kinderen van een EU burger hebben alle rechten die de EU burger ook heeft. Helaas hebben nog steeds niet alle EU landen deze richtlijn op de juiste manier manier geïmplementeerd.

Studeren in Nederland

Als je in Nederland gaat studeren ligt dat natuurlijk weer heel anders. In dit geval bestaat er ook de mogelijk dat je Nederlandse studiefinanciering krijgt van de IB groep, hiervoor moet je een minstens 13 uur per week officieel werk hebben. Je hebt verder sowieso recht op het Nederlandse collegegeld, dat veel lager is dan het collegegeld voor niet-EU burgers.

Niet EU burgers

Dit is het moeilijkste geval. Als je voor een bedrijf gaat werken dat onder bepaalde voorwaarden valt is het eventueel nog wel te doen en in dit geval zal het bedrijf waarschijnlijk de zaken voor je regelen.

Als je wilt studeren in Nederland zonder EU paspoort ligt het collegegeld op meer dan 6000 euro per jaar. Dat is natuurlijk goedkoop in vergelijk met de bedragen die in Noord-Amerika normaal zijn maar het is nogal vreemd dat bijvoorbeeld iemand uit Macedonië flink veel meer moet betalen dan iemand uit Griekenland.

Burgers uit Turkije

Heb je een Turks paspoort dan gelden er weer andere regels. Als je dan naar Nederland wilt emigreren om bijvoorbeeld bij je Nederlandse partner te wonen dan gelden veel bureaucratische regels niet voor jou. Zo hoef je bijvoorbeeld geen inburgeringscursus te doen. Wel zou het lastig zijn om zo'n mooi land als Turkije achter te laten. Bovendien zijn mensen in Nederland ook minder sociaal dan in Turkije. Mensen wonen meer op zichzelf.

Zonder papieren

Ben je in Nederland zonder papieren zoals een visum of verblijfsvergunning, dan zijn er altijd nog manieren om een leven op te bouwen. Zo heb je nog altijd bepaalde rechten die niemand van je af kan pakken. Recht op officieel werk heb je niet, maar je hebt bijvoorbeeld wel recht op gezondheidszorg. Voor meer informatie hierover kan je terecht op de website Basisrechten. En ook als je weinig geld hebt, dan zijn er genoeg manier om bijvoorbeeld aan gratis spullen te komen.