You are here

Emigreren naar Mexico

Er komt waarschijnlijk ooit een dag dat ik naar Mexico zal emigreren. Ik ben (bijna) getrouwd met een Mexicaanse en onze zoon is ook half-Mexicaans. Ik heb eens eerder in Spanje gewoond en ook in Istanbul en ik weet wat het is om zo'n stap te zetten. Toch zal Mexico een nog veel grotere stap zijn. In dit artikel een aantal zaken die kunnen helpen bij het maken van zo'n stap om naar Mexico te emigreren.

Een groot land

Mexico is geen klein land. Het is in feite een bijzonder groot land met meer dan 114 miljoen inwoners. Dat is niet niks. En de verschillen zijn ook heel groot tussen de verschillende regio's. Zo is het noorden met grote steden als Monterrey en Torreon relatief veel gericht op de Verenigde Staten. In het zuiden zijn de regio's zoals Guerrero, Oaxaca en Chiapas daarentegen weer veel armer. In het midden van het land is er Mexico Stad. Daar wonen veruit de meeste mensen, bijna negen miljoen mensen.

Visum Mexico

Het is voor iemand met een Nederlands paspoort niet moeilijk om naar Mexico te gaan. De eerste 180 dagen (6 maanden) heb je bijvoorbeeld nog geen visum nodig. Je kan zo het land in! Bij binnenkomst krijg je een Toeristen Kaart, waar je wel even een formulier voor moet invullen. Het kan zijn dat de douane vraagt naar een ticket voor de treguvlucht naar Nederland bijvoorbeeld. Maar als je langer in Mexico wilt verblijven heb je die vaak niet. Het is dan raadzaam goed uit te leggen wat je ga doen, of dat je een bewijs hebt van voldoende fondsen. Wel moet je er goed op letten dat bij binnenkomst van Mexico je paspoort nog minimaal 6 mensen geldig is. Wil je langer dan zes maanden in Mexico verblijven, vraag dan bij de Mexicaanse ambassade naar de mogelijkheden.

Werkvergunning Mexico

Wil je voor vertrek reeds een werkvergunning hebben of een vergunning om langer dan 180 dagen in het land te verblijven, dan kan je dit vantevoren regelen via de ambassade van Mexico. Die zit in Den Haag. Je kan dit ook regelen zodra je in Mexico bent, maar sinds 2013 alleen op humanitaire gronden of als je familie hebt die in Mexico woont.

Stage in Mexico

Om stage te lopen in Mexico moet je een aantal zaken van te voren regelen. Zo heb je bijvoorbeeld een speciale stage-visum nodig. Deze vergunning kost je ongeveer € 80. Via de Mexicaanse ambassade in Den Haag kan je deze vergunnning aanvragen. Je moet daarvoor ook een bewijs leveren dat je minstens € 500 per maand tot je beschikking hebt, om in je levensonderhoud te voorzien. Een brief van DUO met daarin dat je studiefinanciering ontvangt is daarvoor meestal voldoende. Maar als het niet mogelijk is om voldoende inkomen aan te geven, kunnen je ouders een verklaring opstellen waarin zij zich garant stellen voor genoemd bedrag gedurende je verblijf in Mexico.

Ook heb je een brief nodig van je school waarin staat dat je daar student bent en dat je stage gaat lopen in Mexico. Meld in die brief ook om welke periode het gaat en bij welk bedrijf of welke organisatie je stage gaat lopen. Tot slot heb je ook een brief nodig van het stagebedrijf.

Meer informatie

Voor meer gedetaileerde informatie zie ook deze pagina in het Engels.

Emigratie Checklist

Als u besluit naar het Mexico te emigreren heeft u genoeg aan uw hoofd. Wij hebben voor u een emigratie checklist gemaakt om te zien wat er onder meer belangrijk is aan het vertrek uit Nederland.

Internationale Verhuisservice

Het kan bovendien een goed idee zijn om een professioneel bedrijf in te schakelen voor de verhuisservice. Met dit formulier kunt u via de website Emigreren-naar.nl uw wensen invullen en u krijgt dan geheel vrijblijvende offertes toegestuurd van bedrijven die jarenlange ervaring met complexe verhuizingen hebben.